Dannebrog fylder 800 år

Ifølge sagnet faldt Dannebrog ned fra himlen under et slag i Estland d. 15. juni 1219, som et tegn fra Gud til en hårdt presset dansk hær.

Danskerne var blevet overfaldet af en større estisk hær og tingene så alt andet end fornuftige ud. En dansk biskop skulle efter sigende have løftet hænderne mod himlen og bedt til Gud, som kortvarrigt vendte slagets gang til danskernes fordel.

Men biskoppen blev træt, armene kom ned og esterne fik overtaget igen. To munke kom ilende og hjalp biskoppens hænder og danskerne fik overtaget lidt igen. Men ak, munke kan også blive trætte, så armene kom ned igen.

Gud er dog en hærdet agil projektleder og kunne godt se der skulle findes en mere permanent løsning, så dansker-projektet kunne bliver en succes.

[danskerne] anråbte om guddommelig hjælp, modtog de straks som belønning et banner, der faldt ned fra himlen, og som var mærket med et hvidt kors, påtrykt en ulddug, og de hørte en røst fra himlen, at når det blev løftet højt til vejrs, ville de straks knuse deres modstandere og vinde fuldstændig sejr; og således skete det.”

Med det nye flag blev sejren altså vundet og i dag fejre vi Valdemarsdag d. 15. juni ved at hejse Dannebrog.

Den præcise dato for slaget mod esterne og om Dannebrog faktisk faldt ned fra himlen er stadig lidt uvist, men ‘Estlandsflaget’ skulle have været opbevaret i Slesvig Domkirke frem til 1864, hvor det til sidst mørnede væk. I dag bærer danske soldater stolt Dannebrog og myten med sig på deres venstre arm til udsendelser i verdens brændpunkter.

Så selvom der er tvivl om datoerne og historikken, så tillader vi os herfra G5 at råbe et stort hurra for vores 800-års fødselar!

Maleri af Christian August Lorentzen fra 1809 af slaget ved Lyndanisse (Volmerslaget) i 1219.